Bukiet z muffinek


Bukiet z muffinek

Ciasto
1¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchewki
1 duże jabłko
3 małe jajka
⅓ szklanki oleju rzepakowego
4 duże liście kapusty włoskiej

Krem
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka drobnego cukru waniliowego
500 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
barwniki spożywcze: zielony, żółty, czerwony, niebieski

Ciasto
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Obrać marchew i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a obrane ze skórki jabłko na tarce o dużych oczkach. Jabłko i marchew połączyć z mokrymi składnikami. Zmiksować wszystko na niskich obrotach. Papilotkami do babeczek wyłożyć teflonową formę na muffinki, nałożyć ciasto. Piec w 180°C przez 25 minut.

Krem
Ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Zmniejszyć obroty miksera i najpierw wmieszać cukier puder, następnie cukier waniliowy. Dodać mascarpone i najwolniejszymi obrotami miksera wmieszać ser w śmietanę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić, dodać do masy. Krem podzielić na części i do każdej dodać barwnik. Pozostawić do schłodzenia, następnie ozdobić muffiny. Podawać na liściach kapusty włoskiej. 

Źródła przepisu http://bakeoff.vod.tvp.pl/38344133/przepisy



Komentarze

Popularne posty