Wielkanocne różności
Pasta jajeczna
Składniki
5 jaj na twardo
30 g cebuli
Sól
Łyżka majonezu
Szczypta czarnego pieprzu
Łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie
1. Cebulę zmiksować
2. Dodać resztę składników
3. Wyrabiać na gładką masę przez 30 sekund.
Zakwas na żurek
Składniki
mąka żytnia, typ 2000 – 200 g
czosnek – 1 ząbek
ziele angielskie – 10 ziarenek
liście laurowe – 6 szt.
wysuszona skórka razowego chleba – z 1 piętki
letnia woda (35-40°C) – 2 l
Przygotowanie
mąka żytnia, typ 2000 – 200 gczosnek – 1 ząbekziele angielskie – 10 ziarenekliście laurowe – 6 szt.wysuszona skórka razowego chleba – z 1 piętkiletnia woda (35-40°C) – 2 l
Składniki
KROK 1: ŁĄCZYMY MĄKĘ Z WODĄ
Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYPRAWIAMY ZAKWAS
Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz skórkę razowego chleba.
KROK 3: ODSTAWIAMY ZAKWAS
Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Komentarze
Prześlij komentarz