Jabłecznik


Jabłecznik

250 g mąki 
70 g cukru pudru 
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
160 g masła 
4 jajka 
szczypta soli 
75 g cukru 
1½ kg jabłek 
3 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru 
20 g masła do podgrzania jabłek 
lody waniliowe 

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka, siekać jeszcze przez chwilę i zagnieść ciasto rękoma. Wstawić do zamrażalki na 20 minut. 

¼ ciasta ponownie wsadzić do zamrażalnika, a resztę zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gdy będzie miało złoty kolor, można je wyjąć. 

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać dalej. 

Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki, posypać cynamonem i cukrem. Następnie wrzucić z kawałkiem masła do garnka i czekać, aż smaki się połączą (około 15 minut). Gotowe jabłka wyłożyć na upieczony spód ciasta, na wierzch nałożyć ubitą pianę z białek. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, rozwałkować i pokroić na małe (1 cm) paski. Ułożyć plecionkę na górze ciasta. 

Ciasto włożyć na 15 minut do piekarnika. Gdy będzie złociste, wyjąć je, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podać z gałką lodów.

Źródła przepisu http://bakeoff.vod.tvp.pl/38344133/przepisy


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty