Jabłecznik
Jabłecznik
250
g mąki
70
g cukru pudru
½
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżeczki cukru waniliowego
160
g masła
4
jajka
szczypta
soli
75
g cukru
1½
kg jabłek
3
łyżki cynamonu
3
łyżki cukru
20
g masła do podgrzania jabłek
lody
waniliowe
Mąkę
zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę
przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać
żółtka, siekać jeszcze przez chwilę i zagnieść ciasto rękoma. Wstawić do
zamrażalki na 20 minut.
¼
ciasta ponownie wsadzić do zamrażalnika, a resztę zetrzeć na tarce i wyłożyć
nim spód foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gdy
będzie miało złoty kolor, można je wyjąć.
Białka
ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać dalej.
Jabłka
obrać i pokroić na małe plasterki, posypać cynamonem i cukrem. Następnie
wrzucić z kawałkiem masła do garnka i czekać, aż smaki się połączą (około 15
minut). Gotowe jabłka wyłożyć na upieczony spód ciasta, na wierzch nałożyć ubitą
pianę z białek. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, rozwałkować i pokroić na
małe (1 cm) paski. Ułożyć plecionkę na górze ciasta.
Ciasto
włożyć na 15 minut do piekarnika. Gdy będzie złociste, wyjąć je, ostudzić i
posypać cukrem pudrem. Podać z gałką lodów.
Źródła przepisu http://bakeoff.vod.tvp.pl/38344133/przepisy
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń